Bachelor - politiutdanning
Utdanningen går over tre år og skal gi deg et bredt teoretisk og praktisk grunnlag for arbeid i politiet.
Dette lærer du
Du vil lære om politiets rolle i samfunnet og de ulike oppgavene politiet har med forebygging, patruljering og etterforsking.
For å bli en god polititjenesteperson vil du blant annet lære om lovverket, tilegne deg kunnskap om mennesker i sårbare situasjoner og ferdigheter innen arrestasjonsteknikk.
Teori og praksis
Politiutdanningen består av en blanding av teori og praksis.
Det vil være både forelesninger, klasseromstimer, øvelser, gruppeoppgaver og selvstudier. Det kreves en del hjemmearbeid og forberedelse til øvelser og oppgaver.
Utdanningen har ulike former for vurdering, som hjemmeoppgaver eller skriftlige, muntlige og praktiske eksamener.
Timeplanen din varierer
Politiutdanningen er et fulltidsstudium, så det forventes at du bruker 45 timer i uken på studiet. Det varierer hvor mye undervisning du har hver uke. Noen uker kan det være helt fulle dager, andre uker få timer på timeplanen og mer tid til egenstudier.
Det kan være vanskelig å kombinere utdanningen med en deltidsjobb. Noen av timene er obligatoriske og du har i perioder undervisning på andre steder enn studiestedet ditt.
Om studieårene
-
Første studieår gjennomføres på studiestedet du har fått plass på. I løpet av året vil det være en blanding av teori og praksis. Læringsaktivitetene skal danne en faglig plattform for videre læring i praksisstudiet.
Under ser du hvilke emner du skal ha.Digitalt politiarbeid og kriminalteknikk
7,5 studiepoeng
Digitalt politiarbeid og kriminalteknikk er sentrale tema i enhver etterforskning. Du vil blant annet lære å undersøke, sikre og dokumentere bevis. Det kan være et åsted, en person, en digital enhet, internett eller andre steder man kan finne bevis.
Arbeidskrav: Individuell skriftlig oppgave
Vurdering: Individuell praktisk/muntlig eksamenForebyggende politiarbeid
7,5 studiepoeng
Formålet med forebygginge er å redusere risikoen for kriminalitet og bidra til trygghet og samfunnssikkerhet. Du skal lære hvordan man kan se sammenhenger mellom årsaker til kriminalitet og forebyggende tiltak. Du skal også forstå politiets rolle og oppgaver i det forebyggende arbeidet.
Vurdering: Individuell presentasjon
Operativt politiarbeid
16,5 studiepoeng
Operativt politiarbeid tar utgangspunkt i politipatruljens hjelpende, forebyggende, trygghetsskapende og håndhevende funksjon. Du skal lære om sentrale oppgaver, metoder og verktøy knyttet til de ulike funksjonene. For eksempel regelverket, fysisk og psykisk helse, sosialpsykologi, kommunikasjon og konflikthåndtering, førstehjelp, bruk av maktmidler og arrestasjonsteknikker.
Arbeidskrav:
- obligatorisk deltagelse i undervisning - førstehjelp
- obligatorisk deltagelse i undervisning - arrestasjonsteknikk
- godkjenningsprøve - pepperspray
- godkjenningsprøve - batong
- godkjenningsprøve - livredning i vann
Vurdering: Individuell skriftlig skoleeksamenPoliti, samfunn og etikk
11 studiepoeng
I dette emnet skal du lære om politiets historie, rolle, funksjoner og oppgaver i samfunnet. Emnet tar også opp maktforhold, sosial kontroll og sosial ulikhet. Det faglige innholdet er fra filosofi, historie, statsvitenskap og sosiologi.
Arbeidskrav: Skriftlig oppgave i gruppe
Vurdering: Individuell skriftlig skoleeksamenStrafferett og straffeprosess
10 studiepoeng
Emnet omhandler reglene om hvilke vilkår som må være oppfylt for at det skal kunne fastslås at en person er skyldig i en straffbar handling, hvilke straffereaksjoner som kan ilegges og hvordan straffesaker behandles.
Arbeidskrav: Individuell skriftlig oppgave
Vurdering: Individuell skriftlig skoleeksamenTaktisk etterforskning
7,5 studiepoeng
Taktisk etterforskning handler hovedsakelig om innsamling, systematisering og vurdering av informasjon i en straffesak. Kunnskap og ferdigheter i etterforskning og avhør, herunder i vitnepsykologi, er sentralt. Skriftlig dokumentasjon er en viktig del av politiets etterforskningsarbeid, og skriving av politirapporter vil derfor bli vektlagt.
Vurdering: Individuell mappevurdering
For å bestå et emne må du ha fått godkjent arbeidskravene og bestått eksamen (vurdering).
-
Andre studieår tildeles du praksisplass av Politihøgskolen. Det åpnes for at du kan legge inn ønsker, men dine ønsker om praksissted kan begrenses av om noen du har nær relasjon til jobber i politiet i det aktuelle distriktet. Du må være forberedt på å gjennomføre praksis ved ethvert av landets 12 distrikter.
I praksisåret får du prøvd ut mye av det du har lært i første studieår, og du vil lære mye nytt.
Du vil være sammen med en veileder det meste av tiden, og være med på oppdrag. I løpet av året vil du skrive mange politirapporter, ta avhør og gjennomføre andre politioppgaver. Du vil også skrive refleksjonsnotater om det du lærer og erfarer.
Opplæringen vil skje på dag, kveld, natt og i helger. Utover studieukens fastsatte timetall på 40 timer (turnus), skal du arbeide med egenstudier.
I løpet av studieåret er det flere uker i leir. I leirperioden oppholder du deg på ett av våre studiesteder i Kongsvinger eller Stavern. Her øver du på å planlegge og håndtere ulike situasjoner som du kan komme opp i som politi. Du vil også lære om og øve på å håndtere våpen, og du får opplæring i utrykningskjøring.
Under ser du hvilke emner du skal ha.
Egnethet
0 studiepoeng
Egnethet omfatter dine personlige egenskaper og utviklingen av disse. Din adferd og egnethet som politi vil vurderes gjennom hele praksisåret etter de samme kriteriene som ved opptak til studiet.
Emnet vurderes til bestått når alle kriterier er oppfylt.
Etterforskning
7,5 studiepoeng
Du skal ta del i etterforskningsarbeid, utføre etterforskningsoppgaver, benytte ulike etterforskningsmetoder og reflektere over bruken av disse.
Vurdering: Individuell mappevurdering
Forebyggende politiarbeid
7,5 studiepoeng
Du skal ta del i det forebyggende arbeidet, utføre forebyggende oppgaver og reflektere over din faglige utøvelse.
Vurdering: Individuell mappevurdering
Kommunikasjon, samfunn og etikk
7,5 studiepoeng
Du skal videreutvikle din forståelse av politirollen og politiets praksis.
Vurdering: Individuell oppgave
Operative ferdigheter
10 studiepoeng
Du skal utvikle et grunnlag for sikker og effektiv løsning av oppdrag, i lys av rammene for bruk av makt. Det gis også opplæring i utrykningskjøring.
Arbeidskrav:
- praktisk oppgave i arrestasjonsteknikk
- vurdering gjennom hele leiroppholdet, blant annet gjennom aktiv deltagelse i caser, der studenten skal vise tilfredsstillende faglig nivå
- obligatorisk deltagelse i undervisning i leir og annen lokal opplæring i regi av Politihøgskolen
- individuell skriftlig oppgave over 45 minutter i utrykningskjøring
- praktisk oppgave i utrykningskjøring
Vurdering: Emnet er bestått når alle arbeidskravene er godkjent
Politipatruljen
27,5 studiepoeng
Du skal i patruljetjenesten utføre alle elementene i et oppdrag, herunder planlegging, gjennomføring og evaluering.
Arbeidskrav:
- individuell skriftlig oppgave i vegtrafikkrett
- gjennomføre lydavhør på stedet, åstedsundersøkelse og utarbeide dokumentasjon i tråd med gjeldende føringer for politiarbeid på stedet
- praktisk oppgave i patruljearbeid
Vurdering: Individuell mappevurderingFor å bestå et emne må du ha fått godkjent arbeidskravene og bestått eksamen (vurdering). Dette gjelder ikke Egnethet og Operative ferdigheter.
Vil du vite mer om emnene, se programplanen (PDF).
Du kan søke utveksling
Du kan i dette studieåret hospitere ved en politiutdanning i utlandet, Politirådets kontor i FN eller annen relevant internasjonal samarbeidspartner.
-
I tredje studieår vil du bearbeide og videreutvikle erfaringene dine fra praksisstudiet (andre studieår). Du vil også tilegne deg ny teoretisk og praktisk kunnskap. Du gis mulighet for faglig videreutvikling, kritisk refleksjon og bevisstgjøring av holdninger og verdier.
I løpet av studieåret er du tre uker i leir. I leirperioden oppholder du deg på ett av våre studiesteder Kongsvinger eller Stavern. Her øver du på å planlegge og håndtere ulike situasjoner som du kan komme opp i som politi.
Under ser du hvilke emner du skal ha.
Bacheloroppgaven
15 studiepoeng
Hensikten med emnet er at du skal utvikle dine ferdigheter i å søke, identifisere, studere, forstå og anvende forskningsbaserte og relevante kilder.
Arbeidskrav: Prosjektbeskrivelse
Vurdering: Oppgave (individuell eller i gruppe)Etterforskning
17 studiepoeng
Du skal lære metoder og teknikker som ivaretar en hypotesedrevet etterforskning, samt tiltak som bidrar til å sikre objektivitet og kvalitet i alle trinn av etterforskningen. Kritisk refleksjon, faglig argumentasjon, systematisk evaluering og tilbakemelding er sentrale elementer for å ivareta rettssikkerhet og erfaringslæring. Pålitelig informasjonsinnhenting, bearbeiding, vurdering, dokumentasjon og presentasjon av helhetlig etterforskning står sentralt.
Arbeidskrav: Innlevering av oppgaver
Vurdering: Individuell skriftlig skoleeksamenForebyggende politiarbeid
8 studiepoeng
Du skal videreutvikle din kompetanse fra første og andre studieår slik at du kan utføre generalistens forebyggende oppgaver i tråd med etiske og rettslige retningslinjer samt kunnskapsbaserte metoder.
Vurdering: Individuell oppgave
Kriminalitet, samfunn og etikk
9 studiepoeng
I dette emnet er målet at du skal få god innsikt i samfunnet og dets sosiale strukturer, forstå hvordan kriminalitet skapes gjennom sosiale prosesser, samt være i stand til å reflektere kritisk over betydningen av egen yrkesutøvelse i møte med borgerne. Emnet bygger videre på Politi, samfunn og etikk (første studieår) og Kommunikasjon, samfunn og etikk (andre studieår). Emnet henter sitt faglige innhold fra filosofi og kriminologi.
Arbeidskrav: Individuell skriftlig oppgave
Vurdering: Individuell skriftlig skoleeksamenOperativt politiarbeid
11 studiepoeng
Emnet bygger på den operative kompetansen du tilegnet deg i første og andre studieår. Videreutvikling av operative kunnskaper og ferdigheter er sentralt. For eksempel ytterligere opplæring i bruk av politiets skytevåpen, trening på situasjonstilpasset bruk av polititaktikk- og teknikk, bruk av fysisk makt, samt førstehjelp, styrking av egen mentale og fysiske kapasitet. God oppdragsløsning i patruljeledelse, beslutningstaking, kommunikasjon og konflikthåndtering skal utdypes. Du skal lære om sosialpsykologiske prosesser og tolke regelverket som er styrende for politiets myndighets- og skjønnsutøvelse.
Arbeidskrav:
- obligatorisk deltakelse i undervisning - leir
- obligatorisk deltagelse i undervisning - simulator
- obligatorisk deltagelse i undervisning - arrestasjonsteknikk
- godkjenningsprøve - etthåndsvåpen
- godkjenningsprøve - tohåndsvåpen
- vurdering gjennom hele leiroppholdet, blant annet gjennom aktiv deltakelse i caser, der studenten skal vise tilfredsstillende faglig nivå
Vurdering:- fysiske kapasiteter (20 %)
- arrestasjonsteknikk (20 %)
- individuell praktisk/muntlig eksamen (60 %)
For å bestå et emne må du ha fått godkjent arbeidskravene og bestått eksamen (vurdering).
Videre studier
-
Etter du har fullført bachelorutdanningen kan du søke jobb i politiet, eller du kan gå videre på masterstudier.
Det finnes også mange muligheter for å spesialisere seg gjennom å ta etter- og videreutdanninger.