På denne siden finner du utdypende informasjon om digitale tester og videointervju, samt svar på spørsmål mange søkere har stilt før deg.
Publisert: 13.04.2023
Digitale tester og videointervju består av totalt fire deler
Personlighetstest
Test i deduktiv resonnering (tidsbegrenset)
Test i induktiv resonnering (tidsbegrenset)
Videointervju
Informasjon om gjennomføring
Før du starter på de ulike delene får du instruksjoner om hvordan du skal gjennomføre dem, samt eksempeloppgaver du kan trene på. Det er viktig at du setter deg nøye inn i instruksjonene før du går i gang. Du kan bruke så mye tid du ønsker på instruksjonene og på eksempeloppgavene. Etter å ha fullført eksempeloppgavene får du beskjed om at du kan gå i gang med å svare på selve testene.
De digitale testene er tilpasset slik at de i størst mulig grad skal være rettferdige for alle søkere. Blant annet inneholder de tidsbegrensede testene verken tall eller bokstaver, og personlighetstesten er ikke tidsbegrenset.
Testene administreres av AON Assessment, i samarbeid med Politihøgskolen.
Ofte stilte spørsmål
Du velger selv om du vil svare på mobil eller PC, begge deler fungerer like godt.
Det første du møter er et samtykke til at vi kan oppbevare testdataene dine. Denne må du krysse av på at du har lest og forstått, før du kan gå videre.
Det neste er et spørsmål om vi kan bruke data fra opptaket, for å kunne sammenligne dette med resultater for de som kommer inn på politiutdanningen og fullfører praksisåret. Slik kan vi i fremtiden forbedre opptaket ytterligere. Du må krysse av for om du ønsker å delta, eller ikke. Det er helt frivillig å delta, og svaret ditt gir ingen konsekvenser for mulighetene dine for opptak.
Du kan ta testene og videointervjuet i den rekkefølgen du ønsker. Det kan være lurt å starte med testene, slik at du tar dem når du er mest opplagt.
Det tar vanligvis ca. halvannen time å fullføre testene og videointervjuet. Hvor lang tid man bruker varierer en del, så sørg for at du setter av godt med tid.
Nei, du kan ta testene på ulike tidspunkt eller med pause i mellom. Men når du har startet en test, må du fullføre den. Testene kan ikke gjennomføres mer enn én gang.
Nei, du skal ikke gi oss beskjed når du har tatt testene. Dette blir automatisk registrert i systemet.
Nei, du skal være alene i rommet når du tar tester og videointervju. Vår klare erfaring er at resultatet på testene blir svakere for dem som har noen andre i rommet, enn for dem som gjennomfører testene alene.
Testene laster seg ned i sin helhet før de starter, så dersom du klarer å starte testen så går det som regel veldig fint. Dersom testen låser seg eller du får andre problemer underveis må du kontakte AON Assessment, som er leverandør av testene. Ta gjerne skjermbilde av det som skjedde.
Dersom testene ikke er tilgjengelige for deg overhodet, må du ta kontakt med Opptakskontoret ved Politihøgskolen på opptak@phs.no eller 23 19 99 00.
Ja. Du kan bli plukket ut til å ta testene om igjen ved "stikkprøve-kontroll". Dette vil være basert på et tilfeldig utvalg. Dersom du plukkes ut vil du få beskjed om det, med nærmere informasjon.
Både testene og videointervjuet er obligatorisk å gjennomføre. Dersom du ikke fullfører testene og videointervjuet innen fristen, kan du ikke være med videre i årets opptak til Politihøgskolen. Du vil da få avslag på søknaden din.
Når du kommer til testen, vil du få noen eksempeloppgaver du kan trene på før selve testen starter. Du blir bedt om å velge mellom to påstander, og finne den du føler beskriver deg best. Det kan være at du opplever at begge påstandene stemmer godt for deg, eller at ingen av påstandene stemmer noe særlig for deg - dette er helt normalt. Det er ikke slik at alle påstandene du velger skal stemme helt for deg. Prøv å vurdere påstandene mot hverandre og se om én av dem passer litt bedre enn den andre.
Hvorfor er personlighetstesten laget slik?
I personlighetstesten ADEPT-15 må du ta valget mellom ulike par av ønskelige og mindre ønskelige egenskaper. Det gjør at det er lite å tjene på å fremstille seg selv på en annen måte enn man er. Selv om det kan oppleves vanskelig å ta testen noen ganger, tror vi det gir en bedre og mer rettferdig prosess for alle.
I et videointervju får du skriftlige spørsmål på skjermen. Du får så noen minutter til å forberede deg på å svare på spørsmålet, før du spiller inn en liten video av deg selv når du svarer. Du får til sammen fem spørsmål. Dersom du ikke er helt fornøyd med svaret ditt på et spørsmål, kan du forsøke én gang til.
Vanskelighetsgraden på testene tilpasses deg utfra dine svar, så alle vil oppleve testene som litt vanskelige. Dersom du synes testen var vanskelige betyr det ikke at du har gjort det dårlig på testene.
E-posten er betjent mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.
Finner du ikke svar på det du lurer på?
Ved spørsmål om testene eller videointervjuet eller teknisk hjelp, kontakt Aon Assessment på kontakt@aon-assessment.com eller telefon 22 36 10 35. Denne supporttjenesten er tilgjengelig på hverdager mellom 09:00 og 16:00.
For spørsmål om egnethetsvurderingen eller opptaket generelt, kontakt Opptakskontoret på opptak@phs.no eller 23 19 99 00.