Master i politivitenskap
I denne masterutdanningen tilegner du deg kunnskap om politiet som institusjon, politiets samfunnsoppdrag og polisiære aktørers roller og virksomhet.
Publisert: 12.11.2019
Om masterutdanningen
-
Formålet med master i politivitenskap er å høyne analyse- og forskningskompetansen innen polisiær virksomhet og i politivitenskap. Studiet skal på denne måten styrke politiets og samarbeidende virksomheters kompetanse innen kunnskapsstyrt og strategisk polisiært og kriminalitetsforebyggende arbeid.
Master i polivitenskap er spesielt relevant for deg med politiutdanning og/eller ansettelse i politiet, i andre polisiære virksomheter eller etater som samarbeider med politiet i for eksempel kriminalitetsforebyggende arbeid.
Masterstudiet kvalifiserer for videre forskning og ph.d-studier.
-
Masterstudiet i politivitenskap er organisert i åtte emner som faglig bygger på hverandre og tilsammen utgjør de et omfang på 120 studiepoeng.
Under ser du hvilke emner du skal ha.
Innføring i politivitenskap (15 studiepoeng)
I dette emnet får du en innføring i klassiske/banebrytende studier som har hatt en avgjørende betydning for hvordan politiet forstås i en internasjonal, historisk og samtidig kontekst. Sentrale perspektiver, teorier og problemstillinger innenfor politivitenskapen belyses, med hovedvekt på temaene rolle, funksjon, oppgaver, organisering, styring, kontroll og yrkeskultur. I dette emnet får du også mulighet til å øve deg i studieteknikk og akademisk skriving.
Vitenskapsteori, forskningsetikk og forskningsmetoder (15 studiepoeng)
I dette emnet får du en innføring i forskningsetikk og vitenskapsteoretiske problemstillinger i politivitenskapen. Det legges vekt på en kritisk og reflektert tilnærming til forskerrollen og ulike kunnskapssyn i politivitenskap. Videre handler emnet om metoder i politiforskning. En kritisk og reflektert tilnærming til ulike informasjonskilder og datainnsamlingsmetoder vil stå sentralt.
Sentrale teorier om polisiær virksomhet og praksis (15 studiepoeng)
I dette emnet undersøkes sentrale internasjonale teorier om og forskning på polisiær virksomhet og praksis. I emnet får du innsikt i arbeidsoppgaver og -metoder som politiet og andre samarbeidsaktører er involvert i knyttet til håndtering av lovbrudd og kriminalitet lokalt, internasjonalt og globalt. Videre får du kunnskap om implementering av policy og effekter, konsekvenser og samhandling av slik praksis. Du får i tillegg gjennomgående erfaring med akademisk skriving.
Kunnskapspraksiser og kunnskapsstyring i politiet (15 studiepoeng)
Norsk politi skal jobbe kunnskapsbasert. Dette emnet handler om hva det kan innebære og hvordan ulike kunnskapsforståelser og kunnskapsformer kan danne grunnlag for beslutninger, vurderinger og styring. I dette emnet vil du se på ulike kunnskapsorienteringer i politiet. I emnet diskuteres hvordan det som gis status som viktig og riktig kunnskap varierer, både historisk, kulturelt og mellom ulike polisiære virksomheter.
Valgbare emner (15 studiepoeng)
Valgbare emner gir deg mulighet til å fordype deg i temaer du er interessert i og/eller temaer du ikke møter så ofte i hverdagen ellers. Det er viktig at studenter på politivitenskap får flere perspektiver, noe som kan oppnås i et valgbart emne. Valgbare emner egner seg også for å ta opp aktuelle tema eller problemstillinger, eller som fordypning i en spesifikk forskningsmetode. Du velger ett emne av 15 studiepoeng, eller du kan kombinere flere emner som til sammen tilsvarer minst 15 studiepoeng.
Forskningsmetoder for politivitenskapelig analyse (10 studiepoeng)
I dette emnet får du forståelse av forskningsmetoder for flerfaglig politivitenskapelig analyse. Emnet bygger faglig videre på emnet Vitenskapsteori, forskningsetikk og forskningsmetoder. Du lærer spesielt praktiske ferdigheter med å analysere data og å formidle analyseresultater på en systematisk og vitenskapelig korrekt måte.
Prosjektdesign (5 studiepoeng)
I dette emnet skal du forberede arbeidet med masteroppgaven. Det legges vekt på å drøfte egne ideer, synspunkter, problemstillinger og temaer, og få og gi tilbakemelding fra og til medstudenter og fagansatte. Du får gruppeveiledning på utkast til prosjektbeskrivelse for masteroppgaven. Emnet omhandler også hvilke etiske hensyn som må tas.
Masteroppgaven (30 studiepoeng)
Masteroppgaven er et selvstendig vitenskapelig arbeid, som leveres enten i artikkelformat eller som en monografi. Gjennom arbeidet med masteroppgaven skal du ta i bruk teori og metoder som har relevans for oppgavens problemstilling. Du skal utvikle kunnskap og innsikt innenfor fagfeltet politivitenskap. Du vil få oppnevnt en veileder som bistår i oppgaveprosessen.
Vil du vite mer om emnene, se Studieplan for masterstudium i politivitenskap (PDF).
-
Alle søkere må ha:
- Bachelor i politiutdanning eller
- annen bachelorgrad med fordypning på minst 80 studiepoeng (eller 120 studiepoeng fordypning ved integrert utdanning) innen samfunnsfag, juridiske fag, historisk-filosofiske fag, språkfag, økonomisk-administrative fag, militære fag eller sikkerhetsfag.
For opptak til masterstudium i politivitenskap er det krav om minimum karakteren C som vektet gjennomsnitt fra bachelorgraden.
Masterstudiet retter seg primært mot personer med politiutdanning og andre personer ansatt i politiet. Inntil 60% av studieplassene forbeholdes søkere som har politiutdanning eller som er ansatt i politietaten. Plasser i kvote tildeles på bakgrunn av konkurransepoengsum.
Søkere må selv dokumentere tilhørighet i kvoten ved å sende inn nødvendig dokumentasjon på ansettelse eller utdanning. Søkere som ikke tilfredsstiller eller dokumenterer kvotekravet konkurrerer med andre søkere om øvrige studieplasser.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere utdanning tilsvarende norsk bachelorgrad med relevant fordypning. For søkere med utdanning utenfor Norden gjelder i tillegg krav til tilstrekkelige kunnskaper i norsk- og engelsk, jf. GSU-listen (Generell studiekompetanse for utenlandske søkere).
-
Masterstudiet tilbys som et deltidsstudium over 4 år, med samlinger og studiearbeid utenom samlingene. Normert studieprogresjon er 15 studiepoeng hvert semester. Hvert semester anslås til ca. 420 timers studiearbeid, i alt ca. 3400 timer.
I undervisningen gjennomføres forelesninger, seminarer og gruppearbeid. Det legges vekt på veiledning gjennom hele studiet, primært knyttet til arbeidskravene og masteroppgaven. Arbeidsmåtene i studiet skal bidra til å gi deg godt læringsutbytte, og særlig belyse sammenhengen mellom teori og praksis. Det legges vekt på varierte arbeidsformer med stor grad av studentaktivitet.
Arbeidskravene i det enkelte emnet må være godkjent før du får gå opp til eksamen i emnet. Alle eksamener i de obligatoriske emnene og det valgbareemnet må være bestått før masteroppgaven kan leveres til vurdering.
Undervisningsspråket i masterstudiet er hovedsakelig norsk, og litteratur vil være skandinavisk og engelsk.
-
For å ha status som student og for å kunne ta eksamen kreves betalt semesteravgift og semesterregistrering. Registrering skjer ved å godkjenne utdanningsplanen i Studentweb. Utdanningsplanen er en kontrakt mellom studenten og Politihøgskolen, og angir begge parters viktigste rettigheter og plikter, samt at den er et verktøy for studentene når de skal planlegge studieløpet sitt. Ved å registrere seg blir studenten meldt opp til undervisning og eksamen i sine emner. For masteroppgaven gjelder egne oppmeldingsfrister.
Her finner du mer informasjon om semesterregistrering og semesteravgift.
-
Spørsmål om det faglige i masterutdanningen
Kontakt seniorrådgiver Ingvild Knævelsrud Rabe, e-post: ingrab@phs.no, telefon: 98903772.
Spørsmål om opptaksprosessen
Spørsmål om opptaksprosessen (søknadsfrist, søknadsprosess, dokumentasjon osv.) sendes på e-post til: opptakevu@phs.no.
Før du sender e-post, les hvordan du søker.
Studieadministrative spørsmål
Under For studenter finner du studieadministrativ informasjon som blant annet eksamen og sensur.
Finner du ikke det du leter etter, send e-post til: studiekontoretoslo@phs.no.