Sensurarbeid ved Politihøgskolen - Bachelor - politiutdanning
På denne siden finner du informasjon om sensurprosessen ved bacheloravdelingen, hvordan du kan bli sensor og andre elementer knyttet til sensur
Her finner du den generelle informasjonen du har behov for når du skal sensurere. Informasjon som er spesifikk for den enkelte eksamen, som for eksempel frister, skal du ha fått på e-post. Mangler du noe tar du kontakt med studiekontoret for det aktuelle emnet.
Sensur av skriftlig og muntlig eksamen
-
Kort oppsummering av sensurarbeid ved skriftlig eksamen
- Studentene avlegger eksamen i eksamenssystemet Inspera assessment
- Sensur gjennomføres av én eller flere sensorer
- Sensorene får tilgang til besvarelsene og sensur registreres i Inspera
- Studentene får tilgang til resultatene i Studentweb
- Studentene kan be om begrunnelse i Studentweb
- Sensor velger selv om begrunnelse gis muntlig eller skriftlig.
Kort oppsummering av sensurarbeid ved muntlig eksamen
- Studentene avlegger eksamen ved oppmøte eller via Zoom
- Sensur gjennomføres av én eller flere sensorer.
- Kommisjonen fastsetter karakter og formidler den til studenten iht. fastsatt oppsett.
- Studenter kan be om begrunnelse rett etter eksamen og de får den samme dag.
-
Fusk eller forsøk på fusk defineres som opptreden i strid med Politihøgskolens regelverk og studieplan/emnebeskrivelse for den enkelte eksamen eller arbeidskrav. Les retningslinje ved behandling av fusk eller mistanke om fusk for utfyllende informasjon.
Politihøgskolen benytter et tekstgjenkjenningssystem til kontroll av eksamensbesvarelser og arbeidskrav. Systemet sammenlikner tekst fra sine kilder med teksten som er innlevert.
Ved mistanke om fusk skal saken rapporteres til plagiatkontroll@phs.no. Sensor må lage et notat med utfyllende beskrivelse og begrunnelse av hva mistanken gjelder.
Merk at sensur skal alltid settes på faglig grunnlag, selv ved mistanke om fusk. Hvis en sak frafalles, skal det likevel være satt en karakter. Behandling av mistanke om fusk og fuskesaker er taushetsbelagt.
Viktige ressurser:
- Retningslinje ved behandling av fusk eller mistanke om fusk
- Brukerveiledning for plagiatkontroll i Inspera (norsk)
- Guide-to-the-Analysis-Report (engelsk)
- Video av analyserapporten i Ouriginal med teksting (norsk)
- Video fra Ouriginal (engelsk)
-
Når Inspera har lagt deg inn i systemet skal du motta en e-post med påloggingsinfo. Det er viktig at du prøver å logge inn i Inspera på tidligst mulige tidspunkt, slik at eventuelle påloggingsproblemer kan ordnes før sensuren er i gang. Hvis du støter på problemer og trenger assistanse i forbindelse med sensuren, kontakt studiekontoret eller eksamensansvarlig for det aktuelle emnet. Brukerstøtte er dessverre ikke tilgjengelig i helgene. Dette gjelder for alle skriftlige eksamener og ved Politihøgskolen er alle skriftlige eksamener digitale.
-
For skriftlige eksamener ved Bachelor – politiutdanning, er sensurfrist tre uker etter tidspunkt for eksamen jf. Politihøgskolens Forskrift om studier og eksamen ved Politihøgskolen. Gjeldende frister for den enkelte eksamen vil bli formidlet av den eksamensansvarlige. Det er svært viktig at alle frister overholdes, særlig av hensyn til studentene.
Sensurprotokoller
Sensur legges direkte inn i Inspera, og det forventes at du selv setter deg inn i programmet, se for øvrig veiledninger utarbeidet av Inspera support; Sensor - Inspera hjelp og opplæring - Inspera (atlassian.net) . Når du er ferdig med vurderingen av samtlige kandidater i kommisjonen din må du godkjenne sensur.
-
Rammene for dette fremgår av universitets- og høyskoleloven (uhl) § 5-3, så det er viktig at du gjør deg kjent med disse.
Merk at vi på PHS har satt frist til en uke i stedefor to uker, se også Forskrift om studier og eksamen ved Politihøgskolen
Begrunnelse for sensurvedtaket er en del av sensuren og beregnes som et tillegg i sensorhonoraret.
Husk at begrunnelse etter sensur ikke er en forhandling mellom sensor og kandidat, og sensor forutsetter å fastholde sitt vedtak og avgrense seg til kun å begrunne dette. Sensor skal ikke gi studenten råd om å klage på sensurvedtaket – kandidater som er misfornøyde med resultatet, skal henvises til å at de har rett til å klage på sensurvedtaket.
-
Klager på sensurvedtak sendes til sensorene ca. tre uker etter at begrunnelse er gitt. Det gis i utgangspunktet ikke skriftlig begrunnelse for vedtaket i klagesaker.
Etter uhl § 5-3 fjerde ledd er det en felles ordning for klagesensur der klage på karakterfastsetting gjøres som blindsensur. Dette betyr at klagesensorene ikke får tilgang til opprinnelig karakter, sensors begrunnelse for denne eller studentens begrunnelse for klagen.
Kunnskapsdepartementet vedtok i 2018 et nytt punkt i uhl § 5.3:
(6) Hvis karakteren ved ny sensur avviker med to eller flere karakterer fra opprinnelig sensur, skal utdanningsinstitusjonen foreta ytterligere en vurdering før endelig karakter fastsettes.
I slike tilfeller skal det opprettes en ny kommisjon for avvikshåndtering som skal bestå av to fagansatte som har vært sentrale i utarbeidelsen av eksamensoppgave og sensorveiledning.
Vi ber våre sensorer om å ta vare på notatene sine, da de på et senere tidspunkt kan vise seg nyttige i en eventuell avvikshåndtering.
-
Utbetaling av honorar forutsetter at du har gjennomført og levert et oppdrag til studiekontoret.
Honorar utbetales i etterkant av sensur (ordinær eller klagesensur) og eventuelle avgitte begrunnelser, og etter at bacheloravdelingen har fått de opplysninger som er nødvendige fra alle sensorer for å sende en felles sensorhonorar rapport til økonomiseksjonen.
Bacheloravdelingen bruker nettskjema som en digital løsning, for å samle informasjon og personopplysninger for å beregne og utbetale sensorhonorar: Skjema for beregning av sensorhonorar
Gjeldende satser: eksterne offentlige ansatte sensorer beholder ltr., dog ikke lavere enn ltr. 57.
C-tabell 1/5-21:
- Professor: ltr. 66 – 309,90 pr time.
- Førsteamanuensis: ltr. 57 – 264,46 pr time.
For deg som vil bli sensor
-
Potensielle sensorer vurderes av en kommisjon integrert av studieledere og fagansatte. Avdelingsleder på vegne av rektor oppnevner ekstern sensor for tre år om gangen.
Den som oppnevnes må ha minst en av følgende kvalifikasjoner:
- være ansatt på minst høgskolelektornivå ved annen utdannings- eller forskningsinstitusjon, eller på annen måte kunne dokumentere kompetanse på tilsvarende nivå
- ha erfaring som sensor i tilsvarende emne/studium ved norsk eller nordisk universitet eller høgskole
- ha relevant yrkespraksis og særlige kvalifikasjoner innen emnet/studiet som skal sensureres
Det ligger ingen automatikk i at man blir godkjent i alle emner/fagområder – det vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.
-
Det er viktig for Politihøgskolen at våre sensorer er godt kjent med alle sider av politiutdanningen. Vi ønsker derfor at våre eksterne sensorer sensurerer i flere emner.
Politihøgskolen forventer at alle våre eksterne sensorer gjør seg kjent med og retter seg etter våre gjeldende retningslinjer
Det er også svært viktig at alle frister overholdes, særlig av hensyn til studentene.
-
Bacheloravdelingens behov for eksterne sensorer varierer og oppdragsmengden er også knyttet til hvor mange studenter som er vurderingsmeldte i emnene som går i løpet av et studieår, hvor mange klager på sensur som kommer inn og hvor mange klagekommisjoner som skal opprettes i et gitt emne.
Videre bestemmes behovet av hvor mange studenter som skal skrive bacheloroppgaver innen de ulike fagområder (juridiske, empiriske eller litteratur studie), og dermed trenger sensur, ofte knyttet til mer eller mindre skarpt definerte fagområder.
Ved studieårets oppstart får oppnevnte sensorer muligheten til å melde sine sensurpreferanser i følge med eksamensplanen.
Sensorer som er villige til å sensurere i flere emner , prioriteres. Dette betyr at de som sensurer eksamen i flere emner, og i tillegg er villig til å ta klagesensur, blir prioritert når sensuroppdragene fordeles. Det samme gjelder sensorer som sier ja til å sensurere bacheloroppgaver, om det er behov for det.
Forespørsler om sensur i tråd med studieledernes prioritering, sendes ut i god tid før eksamen, og vi ber om at du gir oss tilbakemelding også om du ikke har mulighet til å delta.
-
Ønsker du å bli vurdert som sensor ved Bachelor utdanning for perioden 2022-2025 fyller du ut dette skjemaet.
Dokumentasjonen lastes opp i nettskjema, men husk at du ikke bør laste opp sensitiv informasjon.
Har du spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med sensoransvarligBA@phs.no