Studenttinget, studentråd og undergrupper
Studentorganene ved Politihøgskolen er Studenttinget, studentrådene og deres undergrupper. Studenttinget er øverste studentorgan. Både Studenttinget og studentrådene skal ivareta og fremme de studentpolitiske interessene til studentene våre. Studentrådene har undergrupper slik som idrettslaget og diverse andre komitéer.
Publisert: 09.12.2019
Studenttinget
Studenttinget er fra 2022 øverste studentorgan ved Politihøgskolen, og skal ivareta de studentpolitiske interessene til alle studentene ved Politihøgskolen. Studenttinget består av to representanter fra hvert studentråd, samt hovedtillitsvalgt fra andre studieår, bachleor - politiutdanning (B2).
Studenttinget skal representere alle studentene overfor skolens ledelse.
Leder og nestleder skal ha møter med øverste ledelse ved Politihøgskolen (PHS).
Studenttinget skal utnevne studentrepresentanter til høgskolestyret, utdanningsutvalget og sentralt læringsmiljøutvalg.
Relevante lenker
Statutter for Studenttinget og studentrådene (i kraft fra: 06.09.2022)
-
§ 1 Virkeområde
Statuttene gir regler for studentrådene og Studenttinget ved Politihøgskolen.
§ 2 Definisjoner
Studentråd: Studentorgan som ivaretar synspunktene til en avgrenset gruppe studenter ved Politihøgskolen. Det finnes fire studentråd ved Politihøgskolen.
Studentting: Øverste studentorgan ved Politihøgskolen. Ivaretar og fremmer synspunkter som gjelder alle, eller en større gruppe av, studenter ved Politihøgskolen. -
§ 3 Organisering av studentrådene
Det er fire studentråd ved Politihøgskolen: Studentråd Oslo, Studentråd Stavern, Studentråd Bodø og Studentråd Master/EVU. Studentråd Oslo representerer bachelorstudentene i Oslo, Studentråd Stavern representerer bachelorstudentene i Stavern, Studentråd Bodø representererbachelorstudentene i Bodø og Studentråd Master/EVU representerer skolens masterstudenter og studenter ved etter- og videreutdanning.
§ 4 Sammensetning av studentrådene
Studentrådene for bacheloravdelingene skal bestå av en tillitsvalgt fra hver klasse i B1 og B3og en tillitsvalgt for B2. Alle de tillitsvalgte skal ha en vararepresentant.
Klassene er selv ansvarlige for at det velges en tillitsvalgt og en vararepresentant innen tre uker etter studiestart. Disse velges for ett år av gangen.
Til Studentråd Master/EVU skal det velges en representant fra masterstudiet. Det skal ogsåvelges en representant for Etter- og videreutdanning. Disse skal ha vararepresentanter.
§ 5 Valg av studentrådsstyreFørste studentrådsmøte skal holdes innen fire uker etter studiestart. Der skal det velges et studentrådsstyre. Studentrådsstyret består av en leder, nestleder, økonomiansvarlig, sekretærog to styremedlemmer. Leder skal velges blant de tillitsvalgte i B3, og nestleder blant de tillitsvalgte i B1. Minst to av medlemmene i styret skal være studenter i B1.Studentrådets leder og nestleder blir, etter ønske, fristilt fra vervet som tillitsvalgt for sin klasse. Det vil si at vararepresentant blir tillitsvalgt og at det må velges en ny vararepresentant i klassen(e) som blir berørt av dette. Studentrådsstyret er ansvarlig for å forberede saker til studentrådet, og kan ved mandat fra studentrådet ta avgjørelser og ferdigbehandle saker.§ 5 Valg av studentrådsstyre
Første studentrådsmøte skal holdes innen fire uker etter studiestart. Der skal det velges et studentrådsstyre. Studentrådsstyret består av en leder, nestleder, økonomiansvarlig, sekretærog to styremedlemmer. Leder skal velges blant de tillitsvalgte i B3, og nestleder blant de tillitsvalgte i B1. Minst to av medlemmene i styret skal være studenter i B1.
Studentrådets leder og nestleder blir, etter ønske, fristilt fra vervet som tillitsvalgt for sin klasse. Det vil si at vararepresentant blir tillitsvalgt og at det må velges en ny vararepresentant i klassen(e) som blir berørt av dette.
Studentrådsstyret er ansvarlig for å forberede saker til studentrådet, og kan ved mandat fra studentrådet ta avgjørelser og ferdigbehandle saker.
§ 6 Valg av B2-representanter
I hvert studentråd for bachelorstudentene skal det blant B1-studentene velges en tillitsvalgt med en vara som skal representere studentene når de går i B2. Representanten fra B2 skal ivareta kullets interesser.
Representanten har ansvar for å lede første studentrådsmøte når han eller hun kommer tilbake til sitt utdanningssted i B3.
Blant de tillitsvalgte fra B2 skal det velges en hovedtillitsvalgt som samtidig velges inn i Studenttinget. Denne representanten bør så vidt mulig ha praksissted i samme område som hans/hennes utdanningssted ligger. Vedkommende har møterett og stemmerett på lik linje med studentrådets øvrige medlemmer.
Representanten fra B2 er ansvarlig for å sende ut informasjon om studentrådsarbeidet til sine respektive studenter.
§ 7 Studentrådenes oppgaver
Det enkelte studentråd skal ivareta interessene til studentene tilknyttet det aktuelle studentrådet. Studentrådet skal påse at forhold som studentene tar opp, herunder spørsmål knyttet til læringsmiljø, behandles på lokalt nivå. Studentrådet skal videre behandle saker av interesse for det aktuelle studiested.
Studentrådet skal fremme saker som har betydning for studenter ut over eget studiested, for Studenttinget.
Leder og nestleder for studentrådene deltar på møter med leder for bachelorutdanningen ved det aktuelle studiestedet.
Studentrådet velger representanter til lokalt læringsmiljøutvalg.
§ 8 Møtedeltakelse
Lederen for det enkelte studentråd er ansvarlig for å lede møtene i det aktuelle organ. I leders fravær overtar nestleder. Er en representant forhindret fra å møte eller må forlate møtet før det er slutt, skal dennes vararepresentant møte. Er en klasse forhindret fra å stille med en representant, skal en annen representant varsles, og dette skal meddeles på møtet når det starter. Klassetillitsvalgtes vararepresentant har møterett på møter der klassetillitsvalgte er til stede. Klassetillitsvalgtes vararepresentant kan innvilges talerett, men har ikke stemmerett dersom klassetillitsvalgte er til stede.
Det bør så vidt mulig avholdes møter hver måned. Sekretæren i studentrådet er ansvarlig for å innkalle til møte. Saker som ønskes tatt opp skal sendes skriftlig til sekretær senest en uke før møtet, dersom ikke annet er bestemt.
Studentrådets leder kan ved behov innkalle til ekstraordinære møter.
Studenter som ikke tilhører studentrådet, kan være tilhørere i et studentrådsmøte, uten tale- og stemmerett. Deltakelse skal klareres med studentrådsleder på forhånd.
På møtene skal dagsorden så vidt mulig følges. Viktige saker som ikke står på dagsorden kan imidlertid, etter forslag og godkjenning fra studentrådet, tilføyes dagsorden/saksliste.
§ 9 Behandling av saker i studentrådene
Studentrådets styre skal forberede eller utrede en sak før den legges frem for studentrådet. Studentrådet kan også nedsette et eget utvalg blant studentene for å forberede saker til behandling.
Studentrådet kan bestemme at en sak skal tas opp i Studenttinget. Dette anføres i referatet som skrives fra studentrådsmøtet.
§ 10 Referat fra møter
Sekretær fører referat fra hvert studentrådsmøte. Utkast til referat gjennomgås og godkjennes av studentrådsleder. Alle referater skal fortløpende legges ut på Studentportalen, slik at alle studenter kan få innblikk i studentrådets arbeid. Referatene skal være klare på Studentportalen innen tre dager etter møtet.
Sakene som behandles i studentrådene, skal påføres fortløpende saksnummer, innenfor rammene av ett studieår. Sekretær er ansvarlig for at dette blir gjort. Dersom en sak har vært oppe til behandling i et tidligere møte, beholder den sitt saksnummer fra det første møtet, med mindre det har vært studentrådsskifte.
§ 11 Avstemning og valg
Voteringer i studentrådet avgjøres, med mindre annet er gitt, ved simpelt flertall; det vil si at en stemme overvekt er nok. Ved stemmelikhet er leders stemme avgjørende. Det samme gjelder nestleder dersom leder er fraværende. Voteringsformen kan være enten skriftlig eller ved håndsopprekning. Dersom en eller flerestemmeberettigede ber om det skal det foretas skriftlig votering, skal dette gjøres. Studentrådet er ikke beslutningsdyktig med mindre 2/3 av representantene er til stede. -
studentrådeneDet er fire studentråd ved Politihøgskolen: Studentråd Oslo, Studentråd Stavern, Studentråd Bodø og Studentråd Master/EVU. Studentråd Oslo representerer bachelorstudentene i Oslo, Studentråd Stavern representerer bachelorstudentene i Stavern, Studentråd Bodø representererbachelorstudentene i Bodø og Studentråd Master/EVU representerer skolens masterstudenter og studenter ved etter- og videreutdanning. § 3 Organisering av studentrådeneDet er fire studentråd ved Politihøgskolen: Studentråd Oslo, Studentråd Stavern, Studentråd Bodø og Studentråd Master/EVU. Studentråd Oslo representerer bachelorstudentene i Oslo, Studentråd Stavern representerer bachelorstudentene i Stavern, Studentråd Bodø representererbachelorstudentene i Bodø og Studentråd Master/EVU representerer skolens masterstudenter og studenter ved etter- og videreutdanning
§ 12 Studenttinget
Studenttinget er det øverste studentorganet ved Politihøgskolen og har medlemmer fra alle studentrådene.
§ 13 Sammensetning av Studenttinget
To representanter fra hvert Studentråd skal velges inn i Studenttinget. I tillegg skal hovedtillitsvalgte fra B2 sitte i Studenttinget.
Det skal velges en leder, nestleder, økonomiansvarlig og sekretær for Studenttinget.
§ 14 Studenttingets oppgaver
Studenttinget skal ivareta de studentpolitiske interessene til alle studentene ved Politihøgskolen.
Studenttinget skal representere studentene overfor skolens ledelse og administrasjon. Andre organer kan likevel representere studentene overfor skolen, etter anmodning og godkjennelse fra Studenttinget.
Studenttinget skal bidra til at det etableres et godt faglig og psykososialt studiemiljø på Politihøgskolen.
Studenttingets leder har hovedansvaret for at Studenttinget arbeider planmessig mot sine mål og i overensstemmelse med statutter og beslutninger.
Det er Studenttingets leder som representerer og formidler studenttingets synspunkter overfor ulike aktører. Leder kan likevel delegere oppgaver i enkeltsaker. I saker av prinsipiell betydning plikter leder å informere Studenttinget og innhente dets samtykke eller mening, før han/hun uttaler seg. Også i andre fora hvor studentenes interesser måtte berøres, skal Studenttinget sørge for at studentene representeres.
Studenttingets leder er ansvarlig for å holde møter med skolens ledelse og administrasjon. Det skal avholdes møte med ledelsen minimum en gang hver måned. Studenttingets leder eller den han/hun anmoder kan også søke informasjon og få avklaringer på spørsmål fra skolens ledelse eller administrasjon utenom møtene.
Studenttinget søker om velferdsmidler fra aktuelle instanser.
§ 15 Utnevning av representanter til ulike organer ved Politihøgskolen
Studenttinget utnevner studentrepresentanter til Politihøgskolens høgskolestyre, Utdanningsutvalget, Sentralt læringsmiljøutvalg og andre organer ved Politihøgskolen hvor studentene skal ha representanter.
§ 16 Møter i Studenttinget
Studenttingets leder er møteleder. Dersom denne ikke er til stede, er nestleder møteleder.
Sekretæren i Studenttinget er ansvarlig for å innkalle til møte. Saker som ønskes tatt opp skal sendes til sekretær senest en uke før møtet, dersom ikke annet er bestemt.
Innkalling og sakspapirer skal legges tilgjengelig på Studentportalen før møtet.
Møtene skal ha en dagsorden. Viktige saker som ikke står på dagsorden kan, etter forslag og godkjenning fra Studenttinget, tilføyes dagsorden/saksliste.
Det bør avholdes møter hver måned. Studenttingets leder kan ved behov innkalle til ekstraordinære møter.
§ 17 Referat fra møter
Det skal føres referat fra hvert møte i Studenttinget. Referatet legges ut på Studentportalen.
Studenttinget bør føre protokoll over alle fagutvalgrapporter, referansegruppe-rapporter, LMU-rapporter og årsrapporter. Dette har sekretær i samråd med studentrådsleder ansvar for. Hensikten med dette er å kunne kvalitetssikre de arbeidene skolens ledelse gjør.
§ 18 Avstemning og valg
Voteringer i Studenttinget avgjøres, med mindre annet ikke er gitt, ved simpelt flertall; det vil si at en stemme overvekt er nok. Ved stemmelikhet er leders stemme avgjørende. Det samme gjelder nestleder dersom leder er fraværende.
Voteringsformen kan være enten skriftlig eller ved håndsopprekning. Dersom en eller flere stemmeberettigede ber om det skal det foretas skriftlig votering, skal dette gjøres.
Studenttinget er ikke beslutningsdyktig med mindre 2/3 av representantene er til stede.
§ 19 Representanter til høgskolestyret
Studenttinget er ansvarlig for å gjennomføre valg av studentrepresentanter til Politihøgskolens styre.
Det skal velges to styrerepresentanter og to vararepresentanter. Aktuelle kandidater presenterer seg for Studenttinget og studenttingets representanter avgjør ved valg.
Den kandidaten som får flest stemmer blir representant, mens den som får nest flest stemmer blir vararepresentant. Resultatet skal offentliggjøres for studentene snarest etter valget.
Etter valget er Studenttinget ansvarlig for å følge med på representantene, slik at man er sikre på at studentenes interesser blir ivaretatt i høgskolestyret. Dersom representanten ikke sitter i Studenttinget, gis representanten observatørstatus i Studenttinget, og han/hun følger studenttingets møter.
§ 20 Studenttingets møter med ledelsen ved Politihøgskolen
Studenttingets leder og nestleder skal ha møter med rektor og assisterende rektor hver måned. Avdelingsleder for bachelor Oslo deltar også på disse møtene. Der behandles og drøftes saker som angår alle studentene ved Politihøgskolen.
Møtene foretas ved fremmøte eller digitalt. Det bør tas sikte på at studieårets første møte avholdes med personlig oppmøte av samtlige deltakere.
Det skal føres referat fra hvert møte som avholdes med skolens ledelse. De fremmøte studentene skal etter tur føre referat fra møtene.
Utgiftene til møtedeltakelse dekkes i sin helhet av Politihøgskolen. -
§ 21 Driftstilskudd og regnskap
Studenttinget tildeles driftstilskudd av Politihøgskolen. En andel av tilskuddet skal fordeles mellom de tre studentrådene for bachelorutdanningen etter antall studenter ved utdanningsstedet. Det tildeles også en andel av tilskuddet til Studentråd Master/EVU.
Velferdsmidler fra øvrige organisasjoner, eksempelvis studentsamskipnader, tilfaller det studentråd som er søker av midlene.
Det tilskuddet Studenttinget får til disposisjon skal brukes til velferd blant alle studentene, og til drift av Studenttinget og studentrådene.
Studenttingets og studentrådenes økonomiansvarlige er ansvarlige for å føre regnskap og skal til enhver tid ha oversikt over midlene. Økonomiansvarlig er ansvarlig for å legge frem regnskap for skolen etter avtale, og senest 1. juli. Økonomiansvarlig og eventuelt leder er de eneste som har tilgang til studenttingets eller studentrådets konto. Regnskapet skal føres i henhold til Retningslinjer for føring av regnskap til studentrådene ved Politihøgskolen.
§ 22 Søknader om økonomisk støtte
Studentråd Oslo er ansvarlig for å søke om driftstøtte fra Velferdstinget (VT) og velferdsmidler fra Kulturstyret (KS) ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Studentrådet må også sørge for å opprette kontakt med SiO og ivareta politihøgskolestudentenes interesser i denne sammenheng. Studentrådet bør tidligst mulig istudieåret lage en oversikt over aktiviteter det ønskes økonomiske tilskudd fra KS for gjennomføring. Søknad om økonomisk støtte til arrangementer eller andre velferdstiltak bør være sendt KS god tid forut for aktiviteten.
Studentråd Bodø er ansvarlig for å forvalte og bevilge tildelte velferdsmidler fra Studentsamskipnaden i Bodø. Studentrådslederen skal være observatør ved møter i Studenttinget ved Universitetet i Nordland.
§ 23 Økonomisk underliggende organer
Underliggende organer av studentrådene skal ha egne vedtekter for driften og dens innhold. Disse vedtektene skal studentrådet ha kopi av. Organene skal ha en ledelse bestående av minimum leder og økonomiansvarlig.
Studentrådet skal godkjenne nyoppstartede organer dersom disse ønsker å søke om økonomisk støtte.
De underliggende organers økonomiansvarlig skal ha koordineringsmøter med studentrådets økonomiansvarlig ved behov, og minimum en gang per semester. Studentrådet skal til enhver tid ha innsynsrett i underliggende organers regnskap.
Søknad om økonomisk støtte oversendes studentrådet sammen med et budsjett for hvordan midlene skal benyttes. Studentrådet skal votere, etter å ha behandlet søknaden.
Leder for underliggende organer med overskudd etter gjennomført arrangement skal straks informere leder og økonomiansvarlig om beløpet og hva overskuddet er tiltenkt brukt til. Dette gjelder også organets inntekter uavhengig av hvor inntektene kommer fra.
Dersom organet ønsker å gjennomføre aktiviteter som utelukkende kun er for deler av studentene, skal dette legges frem for studentrådet, hvis disse aktivitetene vil føre til en samlet utgift. Studentrådet avgjør dette ved votering der simpelt flertall kreves.
Studentrådet kan beslutte at underliggende organers økonomiske midler og inntekter skal overføres til studentrådets hovedkonto dersom studentrådet mener det er særlige grunner som taler for dette Studentrådet avgjør dette ved votering der simpelt flertall kreves.
Papirer for fullmaktoverdragelser for kontoer skal om mulig være utfylt før avsluttet studieår. Økonomiansvarlig er ansvarlig for at dette gjennomføres.
Kopi av regnskap og bilag skal fremlegges studentrådet innen 1.april for godkjenning. Dersom et underliggende organ mottar midler fra flere enn ett av de fire studentrådene, skal alle studentråd som yter midler ha kopi av regnskap og bilag.
§ 24 Erfaringsskriv
Studenttinget skal skrive et erfaringsskriv på slutten av studieåret, senest innen 1. juli.
Inneværende studentråd skal ved årets slutt, senest 20. april, vurdere om det er behov for å revidere erfaringsskriv som foreligger sammen med innehaver av verv. Dersom det skrivet som foreligger ikke er tilstrekkelig, skal det skrives nytt erfaringsskriv. Hvert verv skal ha minst ett erfaringsskriv som skal overleveres til hovedtillitsvalgt B2 før oppstart av nytt studentråd.
§ 25 Personvern
Studentrådet og studenttinget oppbevarer personopplysninger for medlemmer av studentrådetog Studenttinget, samt innehavere av verv tilknyttet disse organene. Disse opplysningene er tilgjengelige for det enkelte organs medlemmer, ledelsen og administrasjonen ved skolen. Formålet med oppbevaring er oversikt over hvem Studenttinget og studentrådene består av, samt hvem som innehar de ulike vervene. Studentrådsleder og leder av Studenttinget er behandlende part. Studentrådstyret og styret i Studenttinget har ansvar for å opprette kontakt med ansvarlig part ved skolen.
§ 26 Oppløsning av Studenttinget eller studentrådene
En oppløsning av Studenttinget kan bare foretas på ekstraordinært møte for alle studentene. Oppløsning av noen av studentrådene kan bare foretas på ekstraordinært møte for alle studentene tilhørende det aktuelle studentrådet. Møtet skal annonseres for alle studenter på hensiktsmessig måte, minimum to uker på forhånd.
Enhver student på Politihøgskolen kan fremsette ønske om ekstraordinært møte, dersom han/hun ønsker Studenttinget eller et studentråd oppløst.
For oppløsning kreves ¾ flertall av de fremmøtte.
§ 27 Endring av statutter
Forslag til endringer av statuttene leveres skriftlig til leder av Studenttinget eller aktuell studentrådsleder.
Endringer i statuttenes kapittel 2 krever 2/3 flertall i de fire studentrådene. Endringer istatuttenes kapittel 3 krever 2/3 flertall i Studenttinget. Endringer i statuttenes kapittel 1 og 4 krever 2/3 flertall i alle studentrådene og i Studenttinget for at statuttendringene skal tre i kraft.
Studentråd på hvert studiested
-
Hvert studiested har sitt studentråd. Studentrådene er likeverdige og uavhengige. Meld din interesse for å skape et godt og engasjerende studentmiljø.
Studentråd ditt har også ansvaret å forvalte og bevilge tildelte velferdsmidler fra Politihøgskolen og fra studentsamskipnadene.
Studentrådet har egne statutter, se lenger ned på siden.
Alle studentråd har regelmessige møter med skolens ledelse.
Er du student hos oss?
Logg deg på Studentportalen for mer detaljert informasjon. -
Kontakt ditt lokale Studentråd
Studentrådet i Bodø: studentradsleder.bodo@phs.no
Studentrådet i Oslo: studentradsleder.oslo@phs.no
Studentrådet i Stavern: studentradsleder.stavern@phs.no
Studentrådets undergrupper
-
- Arrangementskomiteen
- Foredragsgruppa
- Idrettslaget
- Operativ treningsgruppe i Oslo
- Kullbokkomiteen
Undergruppene kan selv bestemme hvor mange medlemmer de vil ha, men et minimumskrav er at hver gruppe har en leder og kasserer.
Spør ditt lokale studentråd om mer informasjon.
Kontakt Studentrådet
Studentrådet i Bodø: studentradsleder.bodo@phs.no
Studentrådet i Oslo: studentradsleder.oslo@phs.no
Studentrådet i Stavern: studentradsleder.stavern@phs.no -
Operativ treningsgruppe ble startet av studentene høsten 2019. Det er studentene som selv drifter gruppen med veiledning fra faglærere ved skolen.
Gruppens formål:
- bidra til faglig utvikling innen felter som studenter viser interesse for
- legge til rette for mer studentdrevet trening innen orden og beredskap med spesialområder som sanitet, taktikk, samband, arrestasjonsteknikk, kommunikasjon m.m.
- fremme et godt sosialt miljø ved skolen ved blant annet at man blir kjent på tvers av klasser.
-
Politihøgskolens idrettslag i Oslo ble stiftet den 26. november 1992. Det finnes lag innenfor flere grener, og det arrangeres og deltas på ulike mesterskap.
Det er studentene selv som drifter idrettslaget og sitter i styret. Hvert studiested kan ha et lokalt lag.
Formål
Idrettslaget er en politisk nøytral sammenslutning og har som formål å:
- fremme idrett og andre sunne fritidsaktiviteter ved samarbeid og kameratskap
- arbeide for å bevare og utvikle studentenes og de ansattes fysiske egenskaper
- gjøre Politihøgskolen til en kjent og populær utdanningsinstitusjon
Tilslutning
Laget er tilsluttet Norges idrettsforbund gjennom Oslo bedriftidrettskrets, Norges bedriftidrettsforbund, Norges Politiidrettsforbund og Norges studentidrettsforbund.
Kriterier for å bli medlem
Medlemmer må være student ved Politihøgskolen.Aktiviteter
Hvilke aktiviteter som går hvert studieår avhenger av hva du og dine medstudenter ønsker å sette i gang.
Aktiviteter som tidligere er blitt arrangert er håndball, volleyball, basketball, innebandy, innendørs fotball, ski, både nordiske og alpine grener, atlet, friidrett, aerobic, friluftsliv, klatring og svømming.
Mesterskap
Lagene har deltatt i både politimesterskap, studentmesterskap, bedriftsserien og Holmenkollstafetten med stort hell.Meld deg inn
Send e-post til postmottak@phs.no og merk e-posten med "idrettslag".