– Får være med på etterforskningen fra start til slutt

Anna ble ferdig på Politihøgskolen i 2021 og jobber nå som etterforsker på avdelingen for internettrelaterte overgrep mot barn. Jobben kan til tider være krevende, forteller Anna, men resultatene av arbeidet gjør det verdt det.

Portrettbilde av Anna.
GLEDER SEG TIL JOBB: - Jeg vet aldri helt hva som møter meg når jeg drar på jobb. Enten kan man få en ny sak i fanget, eller man kan gjøre funn i pågående saker som leder til nye etterforskningsskritt, sier Anna. Foto: Politihøgskolen

– Jeg synes det er givende å jobbe med et saksfelt som folk oppfatter som viktig, og som befolkningen opplever som noe av det mest alvorlige man kan bli utsatt for. Det å kunne være en del av å forebygge og etterforske denne typen kriminalitet er veldig spennende, sier Anna.

Fagfeltet er i stadig utvikling, og da er det viktig å holde seg oppdatert på nye fenomener og plattformer på internett, forteller hun. Jobben er omfattende og variert, og man får være med på etterforskningen fra start til slutt.

– Det er delvis kontorarbeid hvor man jobber med større saker. Da tar man avhør og gjennomgår beslag. Men vi er også med på å aksjonere, pågripe og ransake. Jeg trives veldig godt med at det både er kontorarbeid, men også mye jobb ute. Det gjør dagene veldig spennende og uforutsigbare.

Er det litt som de klassiske filmscenene hvor man stormer inn og tar diverse maskiner?

– Haha, ja, litt. Vi tar ofte elektroniske beslag, og man må gjøre en del vurderinger på stedet om hva vi skal ta med og ikke.

Gleder seg til jobb hver dag

– Jeg vet aldri helt hva som møter meg når jeg drar på jobb. Enten kan man få en ny sak i fanget, eller man kan gjøre funn i pågående saker som leder til nye etterforskningsskritt. Jeg gleder meg til jobb hver dag.

Selv om hun synes jobben både er givende og spennende, kan den også være utfordrende.

– Det er et veldig dystert saksfelt. Mye av jobben går ut på å se over overgrepsmateriale. Det er til tider tunge gjennomganger. For min del handler det om å huske på hvorfor vi gjør det vi gjør. Vi gjør dette fordi det er viktig for noen andre, sier hun og legger til:

– For min del er det lite som er viktigere enn å jobbe med å forebygge overgrep mot barn. Jeg tror at de fleste oppfatter det å bli utsatt for overgrep som noe av det verste man kan oppleve. Derfor oppleves det som veldig meningsfullt når man har gjort en god etterforskning.

BEVISMATERIALE: En del av jobben går ut på å beslaglegge og se på bevismaterialet. Foto: Politihøgskolen

Noen dager kan være krevende, men Anna forteller at hun har et team hvor de kan snakke og bearbeide det de ser og opplever på jobb.

– Vi har et utrolig godt arbeidsmiljø, og det er også noe av det beste med jobben. Det er lav terskel for å snakke om ting. Vi samarbeider også tett i sakene og diskuterer hvordan vi skal gjøre ting for å gjøre det mest mulig effektivt, men også for å ha god kvalitet på det vi gjør.

Bør være nysgjerrig på fagfeltet

Alle som har studert for å bli politi kan søke på en stilling som etterforsker på avdelingen for internettrelaterte overgrep mot barn.

Men hvis man ønsker spesialkompetanse, tilbyr Politihøgskolen videreutdanning innen blant annet Etterforskning av seksuelle overgrep - digitale overgrep og digitale spor og Etterforskning av seksuelle overgrep - barn og særlig sårbare voksne.

Har du noen tips til de som ønsker å jobbe med det samme?

– Hvis man ønsker erfaring innenfor et spesielt felt, må man tørre å kaste seg ut i ting og være nysgjerrig. Man må ønske å skaffe den erfaringen som kreves. Det kan også være lurt å følge med på den teknologiske utviklingen og ha en liten interesse for dette.