Villads vil styrke tilliten til politiet

Villads Hannibal Højberg Jønsson er en dansk familiefar bosatt i Norge. Tidligere jobbet han som arkitekt, men da han begynte å tvile på karrierevalget, søkte han seg inn på Politihøgskolen. Nå går han andre studieår og er i praksis på Manglerud.

Portrett av Villads Hannibal Højberg Jønsson
Foto: Politihøgskolen

Villads kom til Norge fra Danmark i 2016. Da hadde han nettopp fullført en utdanning innen arkitektur og design og slet med å få jobb i hjemlandet. Han søkte derfor jobb i Norge og landet kort tid etter en jobb på et arkitekturfirma i Bergen. Her møtte han sin nåværende kone, og i 2019 flyttet de til Oslo. 

Kort tid etter at han startet i jobben, begynte han å tvile på om han var i riktig bransje. I 2020 ventet Villads og kona sitt første barn. Pandemien gjorde at han jobbet mye hjemmefra, og han fikk dermed tid til å tenke over hva han ville gjøre fremover. 

– Jeg gikk flere runder med meg selv om jeg skulle starte på en ny utdannelse. Det sto mellom psykologi og politi. Psykologi følte jeg ble et veldig langt studium og veldig tungt. Jeg følte at politi hadde utrolig mange av de tingene som jeg savnet i min hverdag. 

Savnet den menneskelige kontakten i hverdagen  

Villads ønsker å gi publikum en god opplevelse i møte med politiet. Mye av grunnen til at han vil bli politi er fordi han savnet den menneskelige kontakten i hverdagen. I tillegg ønsker han å bruke flere av egenskapene sine. 

Mange av egenskapene og kompetansene som jeg føler at jeg har, som å snakke med mennesker, tålmodighet og ro, savnet jeg å bruke. De føler jeg at jeg får brukt nå. I tillegg synes jeg det var attraktivt med alle mulighetene man har når man jobber som politi, sier han og legger til: 

– Enten kan man jobbe operativt i patrulje, man kan jobbe med etterforskning, forebyggende, IT-kriminalitet, i KRIPOS, eller som krimtekniker. Det er så mange forskjellige muligheter som alle faller inn under politiet. I tillegg, om man jobber operativt i tre til fire år og finner ut at man ikke vil fortsette med det, kan man jobbe med noe helt annet som man fortsatt er utdannet til. 

En annen viktig grunn til at Villads ønsker å bli politi er for å styrke tilliten til politiet. 

– Jeg vil gi mennesker i møte med politiet en så god opplevelse som mulig, spesielt når det er en forferdelig situasjon de står i. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på det før, men det har også blitt en motivasjon for meg. Jeg vil vise at man fortsatt kan ha tillit til politiet. 

Øver på situasjoner de kan komme opp i som politi 

Villads har snart gjennomført fire uker på leir i Kongsvinger. I leirperioden oppholder studentene seg på et av våre studiesteder i Kongsvinger eller Stavern. 

Her øver de seg på å planlegge og håndtere ulike situasjoner som de kan komme opp i som politi. Studentene lærer hvordan man håndterer våpen og får opplæring i utrykningskjøring. Denne uken har Villads vært gjennom den siste uken på utrykningskurset for å få både teoretisk og praktisk kunnskap om å kjøre utrykning. 

– Vi har siste dag i morgen og oppkjøring på fredag. Det er veldig motsatt av hva jeg hadde tenkt uttrykning var, før jeg selv fikk gjøre det. Det er veldig interessant og lærerikt. Man får litt høy puls noen ganger, men man blir vant til det. 

Her kan du se en oversikt over emnene studentene har i løpet av andre studieår. 

En bratt læringskurve 

I andre studieår tildeles studentene praksisplass av Politihøgskolen. I løpet av praksisstudiet får studentene prøvd ut mye av det de har lært i første studieår, og man lærer mye nytt. Villads har fått tildelt praksisplass på Manglerud. Før Villads var på leir, var han der og fikk prøve ut operativ patrulje, noe han beskriver som kun positivt. 

– Jeg har en veldig god veileder og er i et veldig dyktig avsnitt. Jeg var litt skeptisk til patrulje før, men ble veldig positivt overrasket. Det er utrolig spennende og helt motsatt av hvordan jeg er som person med tanke på at jeg liker å ha kontroll, være systematisk og ha greie på ting. På patrulje er det helt motsatt. Man kjører rundt og vet ikke helt hva som kommer til å skje. 

Studentene får en veileder som de vil være med det meste av tiden, og være med på oppdrag. Oppgavene de får utover å være med på vanlige oppdrag kan være å skrive politirapporter, ta avhør og gjennomføre andre politioppgaver. 

Villads husker at han var nervøs før første oppdrag, men mest fordi han var usikker på hva man skulle eller ikke skulle gjøre. Dette gikk heldigvis fort over da han kom i gang. 

– Det er en ekstremt bratt læringskurve. Det er veldig gøy, og det skjer mye hele tiden. 

Får teste ut teorien i praksis 

Før jul skal andreårsstudentene ut i praksis igjen. Da skal de ha etterforskning, og Villads skal tilbake til Manglerud. 

– Jeg gleder meg til etterforskning. Jeg er veldig usikker på hva jeg skal forvente. Jeg er spent og klar for å finne ut av hva det går ut på. 

Etter jul skal han lære om forebyggende politiarbeid. 

Han ser også frem til tredjeåret. Da møtes studentene igjen etter ett år ute i praksis. Villads tror det blir fint å kunne koble praksiserfaringen enda tydeligere med det teoretiske de lærer på skolen.  

– Det er mye jeg håper å lære, og mye jeg føler jeg allerede har lært, men det er veldig fint å få muligheten til å se hvordan ting blir gjort i praksis med tanke på hva vi lærer på skolen. For eksempel hvordan teorien brukes i praksis, hvordan er arrestasjonsteknikk i det virkelige livet? Det blir også gøy å komme tilbake til skolen med et helt annet syn på disse tingene, fordi man faktisk kan og har reell arbeidserfaring og du har noen mer konkrete knagger å henge det på. 

Vil bruke egenskapene han har i drømmejobben 

Familiesituasjonen har mye å si når han tenker på fremtidsutsiktene etter han er ferdig på Politihøgskolen. Drømmen er å få en fast stilling i Oslo, muligvis innen etterforskning på lang sikt. Hvis han skal drømme større, kunne han tenke seg å jobbe som operasjonsleder eller som krise- og gissel forhandler. 

Her kan du lese mer om videreutdanningen til politiets krise- og gisselforhandlertjeneste.

– Det virker ekstremt spennende. Jeg føler at det er litt av den kompetansen jeg har med tanke på tidligere erfaring og personlige egenskaper, som eksempelvis å bevare overblikket og roen. 

Har du noen tips til de som ønsker å studere til å bli politi? 

– Jeg håper at folk gir det en sjanse. Litt sånn som at jeg flyttet til Norge og tok en ny utdannelse. Det har selvfølgelig noe å si hvor man er født i verden, men jeg synes at man i stor grad er sin egen lykkes smed og er ansvarlig for hvordan man selv har det. Politiet er også mye mer enn bare operativ patrulje. Det er mye man kan gjøre i politiet; etterforskning, krimteknikk, forebyggende, IT-krim. Politiet har behov for mange typer mennesker og mangfold. Mitt inntrykk er at de trenger folk med forskjellig alder, bakgrunn og kompetanse.