Fra forebygging på gata, til forebygging på data

Umar Ditta gikk ut fra Politihøgskolen i 2017 og har lang operativ erfaring som forebygger på Stovner. Nå jobber han med forebygging i det digitale rom i nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) hos Kripos.

Portrettbilde av Omar Ditta. Han sitter med et headsett rundt halsen foran en PC.
Arbeidsoppgavene man får som forebygger i det digitale rom er veldig varierte, forteller Umar. Han og kollegaene bruker tid på metodeutvikling. De tester ut hvilke plattformer som er egnet for politiet å være på og hvordan politiet kan være til stede. Foto: Politihøgskolen.

– Jeg har alltid ønsket å hjelpe andre. Helt fra jeg var liten har jeg hatt en veldig ordenssans og har alltid vært glad i å gjøre det rette. Jeg hadde lyst til å jobbe med barn og ungdom som hadde havnet i feil retning, sier Umar når han blir spurt om hvorfor han valgte å bli politi.

Tiden på Politihøgskolen ga han rom for å utvikle seg og bli mer moden, og Umar fikk erfare både gjennom praksis og teori hvordan samfunnet fungerer og hvilken rolle han kunne spille opp i det hele.

I tiden etter studiet fikk han erfare hvordan det er å jobbe som etterforsker, i utrykningspolitiet og som forebygger på Stovner. Der jobbet han i fire år og fikk realisert drømmen om å jobbe med barn og ungdom.

Til stede der ungdommer er

– Det jeg synes er fint med å jobbe forebyggende, er at man har muligheten til å være der ungdommen er.

Etter en stund ønsket Umar å gjøre noe mer, og noe annerledes. Da muligheten for å jobbe med forebygging i det digitale rom i nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) hos Kripos dukket opp, søkte han på jobben.

NC3 er det nasjonale senteret for forebygging, avdekking og bekjempelse av trusler og kriminalitet i det digitale rom. Senteret utvikler metoder og gir bistand til politidistriktene samt etterforsker egne saker innen cyberkriminalitet.

– Jeg trodde først at det handlet veldig mye om det tekniske og at du skulle være dataekspert. Men det er faktisk ikke det jobben går ut på. Det handler om å være flink til å snakke med ungdom, kjenne til ulike kulturer, og ulike sjargonger på de ulike plattformene. Jeg synes det passet meg veldig fint, for jeg ønsket å gjøre noe annet, og det får jeg muligheten til nå. Samtidig gjør jeg mye av det samme jeg gjorde på gata, bare at nå er det på data.

356548003_314662520991320_8367348503870198814_n.jpg

Patruljerer på nett

Arbeidsoppgavene man får som forebygger i det digitale rom er veldig varierte, forteller Umar. Han og kollegaene bruker tid på metodeutvikling. De tester ut hvilke plattformer som er egnet for politiet å være på og hvordan politiet kan være til stede. Med jevne mellomrom etablerer de seg på nye plattformer og da er det flere utfordringer å ta tak i.

– Vi er til stede på spillene der vi ser at ungdommene er. Vi gjør oppsøkende politiarbeid hvor vi tar kontakt med ungdommer, spiller med dem og snakker med dem. Det vi ser er at ungdommene lettere tar kontakt med oss og det ufarliggjør oss. Ungdommene åpner seg mye mer og forteller ting de kanskje ellers ikke ville gjort hvis de måtte møte oss fysisk på en politistasjon.

De digitale forebyggerne er også i kontakt med lokale ungdomsklubber og følger opp ungdommene som trenger det, og som kanskje ikke har så mye tillit til politiet. De bruker også tid på å patruljere på forskjellige plattformer som Reddit, Telegram og Omegle.

– Jeg føler man får den samme kontakten som det jeg fikk da jeg jobbet ute. Da jeg hadde ungdommer til oppfølging, får man en relasjon til dem. Man kommer i kontakt med ungdommene og over tid får man en relasjon. Jeg møter dem hver gang man er der. Det er motiverende å vite at man betyr noe for noen.

Vil du se at jobben har formet deg som person?

– Ja, men jeg merket det allerede da jeg gikk på Politihøgskolen. Det gjorde at jeg fikk noen tanker og ideer om hvem jeg ønsket å være. Jobben bidrar også mye til det. Man møter personer som gjør inntrykk, både på godt og vondt. Man ser ulike situasjoner folk er i, og man får mye mer forståelse for hvordan verden er. Jeg føler at når du kan sette deg i andres sko, da blir du en god politibetjent.

Har du noen tips til de som ønsker å jobbe som forebygger i det digitale rom?

– For det første bør du ha et ønske om å jobbe med forebyggende politiarbeid, og du må ha en interesse for å jobbe med barn og ungdom. Du må ha tålmodighet og forståelse. Det kan være krevende å jobbe med barn, og ungdommer spesielt. Man gir så mye av seg selv, også får man kanskje ingenting tilbake. Da må du være tålmodig og ha forståelse at det kanskje ikke er passende tid for at endringen skal skje, men at det vil skje over tid. For det andre må du ha erfaring fra å jobbe med forebygging, og du må ha en interesse for å være på internett. Du må vite hvordan kulturen er på nett og hvordan man kommer i kontakt med ungdommer, hvordan man snakker med dem. Du må også ha et åpent sinn.