– Innsatslederbilen er som et kontor for meg

Turid gikk ut fra Politihøgskolen i 2014 og jobber nå som innsatsleder. Hun synes det beste med jobben er å kunne gjøre en forskjell og at hverdagen er uforutsigbar.

Portrettbilde av innsatsleder Turid. Hun står i uniform under en bru med innsatslederbilen i bakgrunnen.
Turid jobber som innsatsleder i Lillestrøm. Foto: Politihøgskolen.

Den som jobber som innsatsleder har jobbet flere år i politiet og har mye erfaring fra operativ tjeneste. Innsatslederen må være god til å holde oversikt i oppdrag og kunne ta avgjørelser der det ofte er knapt med tid og informasjon. Under oppdragene stilles det derfor krav til at innsatslederen kommuniserer og samarbeider godt med andre, og bruker ressursene i oppdraget på en god måte.

– Den viktigste jobben til en innsatsleder er å sy sammen innsatsen, klare å holde oversikten og koordinere den videre innsatsen i et oppdrag, og så melde det inn til operasjonssentralen. Man er ute og kjører bil, slik som de andre vanlige patruljebilene, men har en lederfunksjon i oppdrag der det er flere involverte.

Det var først og fremst interessen for det operative som gjorde at hun begynte å jobbe som innsatsleder. Turid har jobbet flere år som vanlig betjent på patrulje, hospitert på forskjellige avdelinger og tatt flere vikariater.

– Veien inn for min del var operativ erfaring og hospiteringsordningen på innsatslederseksjonen ved taktisk avdeling i Romerike.

Alltid beredt

En vanlig jobbhverdag har ikke bare ett svar. Dagene begynner stort sett på samme måte med å gjøre klar bilen for oppdrag. Derfra kan dagene være ulike.

Innsatsleder Turid i dialog med kollegaene sine

– Det kan være dager hvor jeg starter med å sjekke e-post og drikke kaffe, før jeg kjører ut for å være i beredskap. Andre ganger er det rett ut på oppdrag, og da kan det være alt fra husbrann til trafikkulykke, til i verste fall drap. Da må man prøve å lede ressursene så godt som mulig, og være bindeleddet til etterforskning hvis det er den type saker.

Mesteparten av tiden bruker Turid i innsatslederbilen.

– Innsatslederbilen er som et kontor for meg. Når jeg går på jobb, så kan det være at jeg går inn på et faktisk kontor og leser e-post først, men der jeg bruker mest tid på jobb er faktisk i bilen. Jeg kjører rundt, er synlig og klar til oppdrag. Og når det kommer inn oppdrag så kjører jeg dit det skjer og er en del av ressursene som jobber ute på stedet. 

Fra ro til action på få sekunder

Den varierte jobbhverdagen er noe av det som gjør jobben så bra, forklarer Turid.

– Det beste med jobben min, og det tror jeg veldig mange sier som jobber operativt, er uforutsigbarheten og at ingen dager er like. Det kan være rolige vakter, og de kan være veldig rolige, og det skjer ingenting. Så har man de travleste vaktene hvor det er kjør fra start til slutt. Det synes jeg er noe av det beste med jobben, og i tillegg får du virkelig kjent på at du gjør en forskjell, sier Turid og legger til:

– Det er kanskje litt typisk å si, men dette er et veldig praktisk yrke, så det er veldig synlig det du gjør og at det har noe å si.

Turid snakker i sambandet inne i bilen

Motivasjonen for å jobbe som politi handler mye om å få lov til å hjelpe andre. Det er de beste vaktene, forteller Turid.

– Det som motiverer meg er et håp om at når jeg kommer på jobb, så skal jeg få lov til å hjelpe til eller være til nytte. Det er faktisk det viktigste vi gjør som politi.

Satte Bodø på førsteplass

Turid vokste opp i en liten bygd på Vestlandet. Da hun fikk besøke Sogndal lensmannskontor som ungdom og fikk snakket med de som jobbet der, var hun sikker på at det var politi hun ville bli.

– Jeg ville bli politi fordi det virket spennende og som et praktisk yrke. I tillegg var det nok den søken etter spenning som gjorde at jeg ville bli politi.

Turid gikk på Politihøgskolen i Bodø. Hun satte skolen på førsteplass mye på grunn av hvor hun selv er oppvokst.

– Jeg syntes at Bodø virket spennende. Mye fordi det lå i Nord-Norge, og at det var en litt mindre skole. Jeg er veldig fornøyd med valget i ettertid. Når jeg snakker med andre som skal søke på Politihøgskolen, anbefaler jeg Bodø.

Flotte friluftsmuligheter og godt studentmiljø

Miljøet i Bodø er svært tett, og hun forteller at man fort er på fornavn med lærerne og kan navnet på alle i kullet.

– Det er flotte friluftsmuligheter og godt studentmiljø. Jeg tror grunnen til at jeg likte så godt å studere på Politihøgskolen var at det er en god blanding mellom praktiske fag og teoretiske. En time, eller en forelesning, kan være alt fra å sitte på forelesningssal til å trene arrestasjonsteknikk.

Turid opplever at tiden fra hun gikk ut av Politihøgskolen og til der hun er i dag, har formet henne som person.

– Det ble et møte med en annen hverdag, eller en annen side av mange liv, som ikke alle er forunt å oppleve eller se. Man opplever folk i krise, og man opplever ulykker. Du kommer inn og skal rydde opp når det har skjedd noe kriminelt. Det er en jobb hvor du både får kjenne på stress, og du får se andre sine kriser, og det gjør noe med deg. Jeg tror det gjør noe med deg på en god måte, man føler seg veldig nyttig.

Har du noen tips til de som ønsker å bli innsatsleder?

– Ja, hvis jeg skal gi noen tips, så må det være å skaffe seg erfaring og gi det tid. All erfaring er god erfaring, også livserfaring kommer godt med. Hvis du får mest erfaring fra patrulje, eller kanskje fra etterforskning eller forebygging, så kommer det godt med. I alle fall som innsatsleder skal du klare å tenke helhetlig. Jobb og få arbeidserfaring, mest innen det operative feltet. Og gjør noe etter hvert rettet mot ledelse, det kan være lurt.