Bør også kontrolletatene kunne etterforske lovbrudd?

Patric Fällhed har skrevet masteroppgaven "Etterforskning – ikke kun for politiet!?: En dokumentstudie om argumenter for og imot å gi kontrolletatene lovmessig etterforskningskompetanse".

Patric Fällhed. Foto: privat.

Bakgrunn og problemstilling

Straffeprosessuell etterforskning utføres av politiet. Må det være slik? Politiets saksportefølje er omfattende og krever spesiell kompetanse. Ressurser er ofte vanskelig å mobilisere fra sak til sak, ikke minst innenfor etterforskning av økonomisk kriminalitet. Denne masteroppgaven tar for seg problemstillingen:
Hva er argumentene for og imot å gi kontrolletatene lovmessig kompetanse til å etterforske lovbrudd?

Ved å gi kontrolletatene lovmessig etterforskningskompetanse vil man utfordre det tradisjonelle synet på at politiet er den eneste etaten som kan utføre «politioppgaver». Samtidig består samfunnet av statlige, kommunale og private aktører som allerede utfører «polisiære» oppgaver – noe som utfordrer politiets maktmonopol. Flere kontrolletater, som skatteetaten, bistår allerede politiet i etterforskning av lovbrudd, andre aktører har begrenset politimyndighet og utfører arbeidsoppgaver med fullmakter som inkluderer bruk av tvangsmidler.
I 1998 fikk Skattebrottsenheten i Sverige lovmessig etterforskningskompetanse innenfor skatte- og avgiftskriminalitet og overtredelser av bokføringsloven. Dette ble etablert som følge av en utredning som fant det eksisterende systemet som ineffektivt. I 2017 ønsket en utredning å gi Försäkringskassan i Sverige tilsvarende etterforskningskompetanse innenfor «kvalificerad välfärdsbrottslighet». Forslaget møtte stor motstand og ble aldri gjennomført.

Metode

Forfatteren har gjennomført en dokumentanalyse basert på utredningenes innhold, inkludert høringssvar for å klarlegge argumentene for og imot. Funn er drøftet mot relevant teori, praksis, og egne erfaringer.

Funn

Forfatteren konkluderer med at argumentene for og imot å gi kontrollmyndighetene lovmessig etterforskningskompetanse, i hovedsak dreier seg om tre hovedtemaer:

  1. Rettssikkerhet
  2. Effektivitet
  3. Kompetanse

Rettssikkerhet handler om at samfunnet oppfyller noen minstekrav for å minimere risikoen for overgrep og vilkårlighet fra myndighetene, men også overgrep fra andre borgere. Begrepene rettssikkerhet og effektivitet henger sterkt sammen og tanken om å gi en organisasjon utenfor politiet en form for politimyndighet, er utfordrende mot noen grunnleggende prinsipper om hvem som gjør hva i samfunnet, ikke minst i innenfor rettssystemet. Kompetanse fremstår som et virkemiddel for å oppnå rettssikkerhet og en effektiv prosess.

Les oppgaven i fulltekst i PIA