Løser oppdrag til sjøs
Aleksander fullførte Politihøgskolen i 2014 og jobber nå i sjøtjenesten i Oslo politidistrikt. Om bord på politibåten suser han over bølgene for å løse små og store oppdrag.
Published: 27/06/2024
– Jeg har vokst opp med båt på sjøen. Å se politibåten i aksjon gjennom oppveksten var svært spennende. Jeg synes det er veldig motiverende og inspirerende å kunne jobbe som politi med båt som verktøy, spesielt i Oslo, som har maritime oppdrag gjennom hele året, sier Aleksander.
Sommeren 2022 begynte Aleksander å jobbe på politibåt i Oslo. Sjøtjenesten i Oslo politidistrikt består av polititjenestepersoner som bruker båter som verktøy for å løse oppdragene de får.
– Vår oppgave på jobb er å forebygge uønskede hendelser i distriktet, redde liv og sikre større materielle verdier.
Leverer trygghet
Arbeidsdagen til sjøs kan by på mange forskjellige oppdrag og oppgaver som må løses. Det kan være blant annet båtkontroller for å avdekke kriminalitet, hindre kjøring av båt i ruspåvirket tilstand, foreta fartskontroller og reagere på manglende bruk av flytemidler.
I tillegg samarbeider de ofte med andre etater, hovedredningssentralen eller lokale redningssentraler.
– Vi yter bistand til andre avdelinger og streber alltid etter å levere trygghet med høy grad av profesjonalitet og kunnskap.
Foto: Didrik Linnerud.
Hva må man gjøre for å kunne jobbe på politibåt?
– For det første må man være utdannet politi. Det krever også bred erfaring fra politiyrket. For å jobbe på politibåt må man ha dekksoffiser sertifikat klasse seks. Man må også gjennom vesentlig med trening for å bli sjekket ut som båtfører. Dette tar to år med aktiv tjeneste i Sjøtjenesten i Oslo politidistrikt, forklarer Aleksander.
I tillegg må man som båtfører være en god lagspiller, ha høy grad av personlig integritet, ha gode holdninger og disiplin, forteller han videre.
– Dette er fordi vi som team ofte jobber i kompliserte forhold maritimt, og da må vi ha hodene på rett plass for å kunne fungere som politi samtidig.
Fulgte i farens fotspor
Aleksander har visst helt siden han var liten at han ønsket å bli politi.
– Min far var politi, og jeg ville gå i hans fotspor.
I 2014 gikk han ut av Politihøgskolen. Aleksander minnes at studietiden i Kongsvinger var veldig bra. Studiemiljøet var relativt lite, men fasilitetene var veldig bra, forteller han.
Campus Kongsvinger tilbyr i dag en rekke etter-og videreutdanninger, og bachelorstudentane har politioperative kurs her.
– Det beste med studiet var første året, hvor vi hadde tett oppfølging fra instruktører. Praksisåret ved Grønland politistasjon var også fantastisk. Kollegene og mengden oppdrag vi fikk i Oslo var svært lærerikt og har i stor grad formet meg til den tjenestepersonen jeg er i dag.
Foto: Didrik Linnerud.
I løpet av karrieren har Aleksander også jobbet på taktisk og operasjonelt nivå.
– Jeg er privilegert som får jobbe ved Sjøtjenesten i dag og er stolt av å kunne jobbe med faget på helårlig basis, i tillegg til å delta i fellesfunksjonen i bilpatruljen deler av året.
Hva er det beste med yrket?
– Det beste med yrket er at det er svært variert. Etaten består av masse hyggelige kolleger, og jeg er heldig som får være med på å forme en avdeling sammen med dyktige fagfolk og sette retning for de neste tiårene, sier Aleksander.
Aleksander synes yrket er viktig for å bidra til å ivareta samfunnets og ulike menneskers interesser.
– Det å kunne gå på jobb i et fritt land med et demokratisk styre gjør meg stolt og ydmyk.
Har du noen tips til de som ønsker å jobbe med det samme?
– Vær ydmyk i møte med fagfeltet og vis sterk motivasjon og interesse. Ellers er det bare å "gønne på".