Til stede for deg på nett

I nettpatruljen får Gabriella kombinere interessen sin for sosiale medier med digitalt politiarbeid. – Det beste med yrket er den allsidige jobbhverdagen og muligheten til faktisk å kunne utgjøre en forskjell i livet til noen, sier hun.

Portrettbilde av politibetjent Gabriella.
BISTÅR GJERNE: Gabriella er en av de som kan hjelpe deg hvis du tar kontakt med nettpatruljen i øst-politidistrikt. Foto: Didrik Linnerud.

– Jeg har en spesiell interesse for sosiale medier og i tillegg til politiutdanning har jeg også utdanning innen digital markedsføring. Jeg trives veldig godt med arbeid på internett og synes det er veldig spennende med både innholdsproduksjon og de andre oppgavene vi har her på nettpatruljen, sier Gabriella som har jobbet for nettpatruljen siden 2022.

Politiets nettpatruljer er synlige og tilgjengelige på sosiale medier. De deler informasjon, tar imot tips, svarer på politifaglige spørsmål og utfører politiarbeid på nett. Nettpatruljen finnes i hvert politidistrikt. Gabriella tilhører nettpatruljen i øst-politidistrikt.

FOREBYGGER: Nettpatruljen deler informasjon, tar imot tips, svarer på politifaglige spørsmål og utfører politiarbeid på nett. Foto: Didrik Linnerud.

Her har hun hovedansvaret for kontoene deres i sosiale mediere og driver også mye med innholdsproduksjon.

– Vi har også en chat-funksjon på Facebook og Instagram hvor befolkningen kan ta kontakt med oss om de trenger hjelp eller vil tipse oss om diverse ting. Vi får mye henvendelser om kriminalitet som skjer på nett, men også om hendelser som skjer i den fysiske verden, som vi videresender til riktig sted.

Bør ha en interesse for digitalt politiarbeid

I tillegg bistår de operasjonssentral og Felles straffesaksinntak (FSI) i akutte saker som nødrett, sporing av IP-adresser og diverse kontoer på sosiale medier. Nettpatruljen gjør også OSINT-søk (Open-Source Intelligence) for å bistå operasjonssentralen, etterretning og etterforskning. Dette innebærer å finne informasjon i åpne kilder på nettet.

Hva må man gjøre for å kunne jobbe i nettpatruljen?

– For å jobbe her må man være politiutdannet og ha en spesiell interesse for digitalt politiarbeid og internett generelt.

Gabriella synes det beste med yrket er den allsidige jobbhverdagen og muligheten til faktisk å utgjøre en forskjell i andres liv.

– Nå jobber ikke Nettpatruljen ute på gaten, men det er fortsatt folk som tar kontakt med oss når de er i en krise og ber oss om hjelp. Da er det veldig givende å faktisk kunne hjelpe folk, sier Gabriella.

SYNLIG PÅ NETT: Innholdet som produseres til sosiale medier skal bidra til å forebygge kriminalitet. Foto: Didrik Linnerud.

Gode kollegaer er en stor motivasjon i hverdagen. Gabriella forteller at de har et veldig godt miljø i nettpatruljen.

– Jeg føler meg også viktig og verdsatt her, og det er en stor motivasjon å vite at jeg trengs på jobb.

Har du noen tips til de som vurderer å bli politi?

– Livet er rett og slett for kort til å ikke følge drømmene dine. Hvis du ønsker å bli politi, da gjør du det. Det spiller ingen rolle hva andre tenker og mener, eller om du synes det høres vanskelig eller skummelt ut. Bare hopp i det – det er verdt det når du kan jobbe resten av livet med det du brenner for.