Politiets øyne i lufta
Daniel gikk ut av Politihøgskolen i 2016. Etter at han gikk ut, drømte han om å jobbe operativt. Nå jobber han i patrulje som dronepilot.
Publisert: 30.07.2024
Det summer i lufta. Lyden blir sterkere, så svakere, så sterkere igjen. Er det lyden av en gresshoppesverm?
– Før dronene kom, følte man kanskje at det var en høyere terskel for å få helikoptertjenesten til å bistå. De skal dekke hele landet og da måtte man være heldig hvis de skal kunne ta et oppdrag. Nå, med droner, kan vi løse flere av oppdragene selv, sier politibetjent og dronepilot Daniel.
– For politidistriktene som ligger lengst unna politihelikopterbasen kan droner være en ekstra nyttig luftkapasitet med kortere responstid enn politihelikopterbistand oppdrag som ras, flom eller søk- og redning, sa justisminister Emilie Mehl i en pressemelding i 2022.
Fra leketøy til nyttige verktøy
Dronene har utviklet seg på veldig kort tid. Fra å være et leketøy til å bli veldig nyttige verktøy for politiet, innenfor søk og redning, brannvesen og flere.
I 2018 ble det besluttet at droner skulle testes i tre politidistrikter. Det ble fort klart at droner kunne være et nyttig verktøy for å løse samfunnsoppdraget i mange ulike oppdragstyper. I dag har alle politidistriktene dronepiloter.
Daniel har jobbet som dronepilot siden 2022. Før han ble dronepilot jobbet han en periode på Tinghuset, med etterforskning og på patrulje. Det var ganske tilfeldig at han valgte å bli dronepilot.
– Vi fikk en e-post om at det var mulig å ta dronekurs og en beskrivelse av hva det ville innebære. Det virket spennende. Bruk av droner som arbeidsverktøy i politiet er veldig nytt. Det er gøy å få en såpass ny rolle i politiet, lære seg nye arbeidsmetoder og følge utviklingen på nært hold. Det er stor forskjell fra da vi først begynte å ta i bruk droner og frem til nå. I dag er det veldig etterspurt og vi får mange forespørsler.
PÅ PATRULJE: Patruljebilen Daniel og patruljemannskapet kjører rundt med er litt annerledes enn andre. Den er utstyrt med alt av droneutstyr slik at de alltid er beredt om det skulle melde seg et oppdrag. Foto: Didrik Linnerud.
Les mer om videreutdanningen for å bli dronepilot her.
Daniel forteller at han valgte å bli politi fordi han ville ha en uforutsigbar hverdag og for å hjelpe folk i vanskelige situasjoner.
– Jeg ville også jobbe med de sidene av samfunnet man ikke ser så mye av. Folk har kanskje et bilde av hva politiyrket innebærer, men virkeligheten er litt annerledes. Men jobben har innfridd til forventningene, sier han.
Får oversikt i krevende situasjoner
–Det er veldig spennende å få være med på en så stor variasjon i oppdragstyper. Slik er det ikke i vanlig patruljemannskap.
Mange av oppdragene dreier seg om søk og redning. Da samarbeider de gjerne med andre aktører i Oslo, som hundetjenesten og sjøtjenesten. Droner kan også være et effektivt verktøy for politiet når de skal få oversikt over krevende eller uoversiktlige situasjoner. Et eksempel på dette kan være store arrangementer.
– Det siste vi deltok på var Prideparaden. Da er vi gjerne flere dronepiloter som samarbeider for å dekke opp forskjellige aspekter av arrangementet.
DRONEKURS: For å bli dronepilot i politiet må man ta en videreutdanning på Politihøgskolen. Utdanningen gir kompetanse til å utføre så effektive og sikre droneoperasjoner som mulig. Foto: Didrik Linnerud.
Hva synes du er det beste med å være politi?
– For min del så er det det å ha en uforutsigbar hverdag. Du vet aldri helt hva du går til. Jeg har mange gode kollegaer å spille på og føler alltid en trygghet i at vi skal få løst oppdragene og utfordringene vi møter på. Det er i tillegg veldig gøy å få samarbeide med andre etater. Jeg blir alltid imponert når vi har komplekse oppdrag og ser systemene som blir satt i sving for å løse de, og hvor godt det faktisk fungerer.
Har du noen tips til de som ønsker å bli politi?
– Det kan være lurt å snakke med noen som er politi. Hent inn en del informasjon om yrket før du bestemmer deg. Det er en ganske annerledes arbeidshverdag enn det man tror i utgangspunktet, men det er en veldig fin jobb.
Og hvis man vil bli dronepilot i politiet?
– Du trenger ingen forkunnskaper eller erfaring med droner fra før av, men det hjelper nok å ha en interesse for det tekniske og utviklingen som skjer på feltet. Man må klare å henge med på utviklingen og være interessert i å finne nye måter og nye teknikker å bruke.